začetek  kdo smo  izobraževanja  za strokovnjake  za starše

knjižnica  svetovanje  prostovoljci  o odvisnostih  povezave

KLUBSKE DROGE

(Tatja Kostnapfel Rihtar, Andrej Kastelic)

Uvod

Vse večja uporaba klubskih drog zbuja skrb, zato sta avtorja pripravila priročnik, ki je namenjen predvsem mladim. Ti se srečujejo s tovrstnimi prepovedanimi drogami na nekaterih njihovih priljubljenih celonočnih plesnih zabavah, rejvih, v klubih. Po priročniku pa naj bi posegli tudi starši, da bodo lažje razumeli otrokovo spremenjeno vedenje in znali preprečiti uživanje teh drog oziroma ustrezno ukrepati.

Pri mladih je že od poznih osemdesetih let opazen pojav uživanja tako imenovanih plesnih drog, med katerimi prevladuje ekstazi, čeprav mednje spadajo tudi drugi amfetamini in LSD. Te droge so postale priljubljene z nadaljnjim razvojem kulture mladih zadnjih deset let in so še posebej povezane s klubi, rejvi in hišnimi zabavami.

Pri nas se ta porast kaže šele v zgodnjih devetdesetih letih.

Glavne skupine uživalcev teh drog so mlajši odrasli v starosti od 15 do 25 let. V zadnjem času se kaže povečano uživanje ekstazija skupaj z alkoholom, kanabisom, amfetamini, benzodiazepini, LSD-jem in kokainom.

Običajno se zaužijejo ali njuhajo, ponekod si nekatere (LSD-ja ne) tudi vbrizgavajo. V porastu je tudi uživanje gob s psihoaktivnim učinkom.

Mladi verjamejo, da klubske droge, ne da bi škodovale, povečajo njihove izkušnje na plesnih zabavah in rejvih, vendar jih je treba opozoriti, da ni varne poti za uporabo teh substanc. Raziskave kažejo, da imajo nekatere klubske droge dolgotrajne učinke na možgane. Povzročajo poškodbe serotoninskih in dopaminskih nevronov v možganih. Prenašalec serotonin igra pomembno vlogo v regulaciji čustev, spanja, bolečine in kognitivnih (spoznavnih) – z razumom povezanih procesov.

Skupaj z alkoholom so te droge še nevarnejše, ponekod celo smrtne. Ni neškodljivih klubskih drog in ni varne rekreacijske uporabe drog. Po raziskavi ESPAD 99 je v Sloveniji 3.05 % srednješolcev že poskusilo ekstazi, 3.09 pa amfetamine. Ekstazi redno jemlje 3.83%, amfetamine pa 3.83%.

Smrtni primeri zaradi zlorabe amfetaminov in ekstazija so razmeroma redki in so pogosto povezani z okoliščinami ob zaužitju – dolgotrajno plesanje v vročih, prenatrpanih prostorih ali prevelika količina zaužitih drog in predvsem sočasno jemanje več drog.

Glede na število ljudi, ki uživajo amfetamine ali ekstazi, je zdravstvenih težav razmeroma malo, čeprav se morda ne beležijo dovolj dosledno. Več težav nastane, če uživanje postane kronično, če so zaužiti veliki odmerki ali če se te droge uživajo skupaj z drugimi.

Najuspešnejše preventivne intervencije v zvezi s plesnimi drogami so razdeljevanje informativnih gradiv – razširjanje informacij o odgovornem in nadzorovanem uživanju drog (manj nevarnem uživanju) ter nekatere dejavnosti na plesnih prireditvah.

V tujini že pripravljajo tudi informacije o sestavi in odmerku sintetičnih pripravkov ter omogočajo preizkušanje drog, ki so zaradi številnih primesi lahko še bolj nevarne kot sicer.

Najnovejše informacije pa na spletni strani ponuja specializirana nevladna organizacija Drog Art.

Nasveti za varnejše jemanje drog

Jemanje katere koli droge vključuje tveganja; večanje odmerkov ali mešanje drog to tveganje še poveča. Če pa ste odločeni, da hočete jemati droge, vam lahko naslednji nasveti pomagajo zmanjšati tveganje.

 

NA SPLOŠNO O AMFETAMINIH

Amfetamini so sintetični stimulansi, ki vplivajo na osrednje živčevje tako, da uživalca vzburijo na podoben način, kot to počne adrenalin.

Amfetamini se delijo v tri glavne vrste: metilamfetamine, deksamfetamine in dl-amfetamin. V naši državi ni registriranih amfetaminov. Metilfenidat je amfetaminom sorodno zdravilo, ki ga tržijo pod imenom Ritalin in se predpisuje za sindrom pomanjkanja pozornosti (ali hiperaktivnosti) pri otrocih.

Amfetamini delujejo predvsem na centralni živčni sistem. Povzročajo povečano aktivnost, občutek dobrega počutja ter zmanjšajo apetit.

Amfetamini so na črnem trgu na voljo predvsem v obliki belega praška, amfetaminsulfata, ponekod pa tudi v obliki pastozne snovi, amfetaminove baze.

Slengovski izrazi: S časom se spreminjajo, odvisni so tudi od kraja, najpogostejši pa so "metamfetamin", "meth", "sulfat", "sulph", "whiz" in " chalk". V obliki za kajenje so "ice", "crystal", "crank", "glass", "meta".

Zgodovina

Amfetamine so prvič sintetizirali v Nemčiji leta 1887. Kot zdravilo jih niso uporabljali vse do leta 1927, ko so začeli z njimi zdraviti depresije in patološke zaspanosti (narkolepsije). Med drugo svetovno vojno so vojake in bojne sile oskrbovali z amfetamini, ki naj bi povečali moralo in zdravili bojno utrujenost. Domneva se, da so amfetamine jemali tudi kamikaze. Zdravstveni zapisi pa kažejo, da so Hitlerju v času vojne vbrizgavali metamfetamin do petkrat na dan. Po vojni so ameriški dobavitelji odvečne zaloge zdravila dali na japonsko tržišče, kar je povzročilo široko uporabo med civilnim prebivalstvom. Ameriški vojaki v Koreji so mešali amfetamin s heroinom in s tem prvič zabeleženo dobili "metamfetaminball" (ta izraz se zdaj navadno uporablja za mešanico kokaina in heroina – kot "speedball").

V petdesetih in šestdesetih letih so amfetamine na veliko predpisovali proti utrujenosti in kot pomoč pri hujšanju ter jih prodajali v kombinaciji z barbiturati.

V šestdesetih letih so začeli z razvedrilno (rekreativno) uporabo amfetaminov predvsem zato, da so ostali budni vse noči v klubih. Danes se večina medicinsko predpisanih amfetaminov v svetu uporablja kot supresor apetita v klinikah za hujšanje.

Razširjenost in dostopnost

Po relativnem upadu priljubljenosti v zgodnjih in srednjih sedemdesetih letih so amfetamini postali ponovno popularni med punkovci in mladimi obiskovalci nekaterih plesov.

Večina nedovoljenega amfetamina, ki ga uporabljajo mladi, je v obliki amfetaminsulfata s čistostjo, ki v povprečju ne presega pet do deset odstotkov. Ostale sestavine so navadno manj učinkoviti stimulansi, kot na primer kofein, efedrin ter druga zdravila, na primer paracetamol, ali neaktivne sestavine (glukoza, vitamin C). Včasih so prisotni kreda, smukec ali druga polnila, ki ob vbrizgavanju lahko povzročijo zdravstvene težave.

Najpogosteje sulfat snifajo ali pa popijejo s pijačo. Vendar pa je pri tako nizki čistosti tudi vbrizgavanje zelo razširjeno, ker skušajo uživalci povečati učinek. Komu, ki občasno snifa amfetamin, lahko pol grama zadošča za nekaj časa, redni oziroma že odvisni uporabniki amfetamina z visoko toleranco pa lahko dnevno vzamejo tudi dosti več.

Kratkotrajni učinki

Kot vse stimulativne droge tudi amfetamini povzročajo občutek zadovoljstva, povečane energije, dobrega počutja, moči in samozavesti, povečane zmožnosti koncentriranja in opazno zmanjšanje potrebe po spanju in hrani. Tako jih pogosto uporabljajo študentje, atleti, vozniki tovornjakov, rekreativno pa tudi pri tisti, ki hočejo ostati budni in plesati vso noč. Njihova učinkovitost pri izgubljanju telesne teže je še posebej cenjena pri mladih ženskah.

Pri zaužitju nizkih odmerkov (5–10 mg čiste droge) se učinki kažejo kot: pospešeno dihanje in srčni utrip, povišanje krvnega tlaka, zmanjšanje apetita, razširitev zenic, suhost ust, driska in povečana proizvodnja urina. Amfetamini lahko reagirajo z določenimi jedmi in pijačami, ki vsebujejo veliko tiramina, ter povzročajo glavobole in porast krvnega tlaka.

Višji odmerki (do 20 mg čiste droge v 24 urah) imajo močnejše že opisane učinke, pridružijo se tudi zardevanje, znojenje, škripanje z zobmi, stiskanje čeljusti in razbijanje srca. Kri se umakne iz perifernih žil in koža je zato lahko bleda, dlani in stopala pa hladna.

Amfetamini navadno intenzivirajo človekova občutenja in čustva o sebi in svetu okoli njega. Nizki in zmerni odmerki ne motijo miselnih vzorcev; oseba govori racionalno, vendar je lahko zelo zgovorna in včasih agresivna. Kar se uživalcu zdi sila pomembno in razumno povedano, se morda poslušalcu sliši povsem nesmiselno.

Amfetamin v prašku po snifanju začne učinkovati po 20 minutah, močnejši učinki pa lahko trajajo 4–6 ur.

Pri vbrizgavanju droge se učinki povečajo. Po injiciranju 10–20 mg v veno (kar kronični jemalci lahko ponavljajo vsaki dve uri) se pojavi nenaden intenziven občutek ali "rush". Redni uživalci zaužitih in vbrizganih odmerkov amfetamina pogosto izvajajo dolgotrajna obdobja omamljenosti z amfetamini ali "runs", ki lahko trajajo nekaj dni, ter pri tem zanemarjajo spanec in prehranjevanje.

Odmerek, ki povzroča toksično reakcijo ali predoziranje (overdose), določa stopnja tolerance pri posamezniku. Ta se giblje med 30 in 60 mg pri občasnem uživalcu do 500 mg (pol grama) pri rednih uživalcih. Pojavi se lahko že pri razmeroma nizkih odmerkih (od 40 do 50 mg) v organizmu z nerazvito toleranco na metamfetamin.

 

Značilnosti predoziranja so mišični krči, pospešen pulz in visoka temperatura. Smrtni primeri so navadno povezani z vbrizgavanjem – bodisi neposredno zaradi predoziranja ali pa zaradi komplikacij, ki nastanejo zaradi intravenske aplikacije droge. Pri amfetaminu tako kot pri ekstaziju obstaja tudi možnost vročinskega kapa, ob dolgotrajnem plesanju brez premorov (več o tem v poglavju o vročinskem kapu).

 

Celo v majhnih odmerkih se lahko pojavi fenomen, znan kot amfetaminska psihoza. Zanjo so značilni ekstremni preskoki iz ene vrste razpoloženja v drugo, nemir, razdražljivost, zmedenost in morebitni napadi nenadzorovanega in včasih nasilnega vedenja. Pri rednem jemanju lahko tako stanje postane resno. Uživalcem se dozdeva, da je njihova sposobnost koncentracije povečana, vendar pa lahko to velja le za nebrzdano ali obsesivno pozornost na posamezne preproste naloge. Uživalec je prepričan o resničnosti halucinacij ali pa jih doživlja, zavedajoč se, da so le posledica domišljije, ki jo je podprla droga. Halucinacije katere koli vrste lahko vključujejo tudi neprijetna občutenja, kot so vonj po plinu ali gomazenje žuželk po koži.

Psihoza se poleže navadno v nekaj dneh, seveda če uživalec droge ponovno ne vzame.

Amfetamini ne povečujejo telesnih energetskih virov, temveč jih trošijo, tako da se oseba po prenehanju učinkovanja počuti utrujeno.

Lahko povzročijo dolgotrajni spanec, tudi do 48 ur. Zbujanje navadno spremljata lakota in depresija, ki je včasih tako huda, da lahko postane oseba tudi samomorilna. Brezvoljnost lahko vztraja dneve in tedne. V tem času oseba lahko doživlja ponovne napade nemira in panike.

Amfetaminska psihoza je s svojimi znaki podobna shizofreniji. Bistvena razlika med njima je ta, da psihoza mine, ko je prekinjeno jemanje prepovedane droge. Obstaja pa nevarnost, da pri osebah z latentno obliko shizofrenije redno zmerno jemanje ali pa samo enkraten zelo velik odmerek lahko sproži bolezensko stanje.

Dolgotrajne posledice

Toleranca se pri amfetaminih hitro razvije. Posebej če se droga vbrizgava. Uživalci, ki se dolgotrajno omamljajo (run), si lahko vbrizgavajo tudi odmerke z 2 gramoma ali več, da bi dosegli uvodni val ugodja.

Telesni abstinenčni sindrom ni primerljiv s tistim, ki nastane pri uživanju opiatov. Uživalci amfetaminov ne čutijo fizične slabosti s krči, vročino, znojenjem itd. kot posledico prekinitve jemanja droge. Občutki ekstremne utrujenosti, lakote, depresija in motnje spanca, ki sledijo obdobju daljšega jemanja, sestavljajo abstinenčne učinke, posebej ker ti občutki z nadaljnjim jemanjem droge izginejo.

Tudi med uživalci manjših odmerkov je pri redni uporabi zaznavna psihična odvisnost, ki nastane kot odziv na občutek dobrega počutja pod vplivom droge. Med rednimi uživalci, ki so prekinili z jemanjem droge, pa je zaznati visoko stopnjo recidiva.

Pogosto jemanje droge lahko obremeni krvožilni sistem, kar privede do visokega krvnega tlaka, nepravilnega srčnega ritma in morebitne kapi, če ne pride do prekinitve jemanja drog. Poleg tega so mogoče poškodbe malih žil, ki oskrbujejo oko, kar lahko povzroči poškodbo mrežnice. Podhranjenost zaradi dolgotrajnega jemanja prepovedanih drog povzroči pomanjkanje kalcija, anoreksijo, pri ženskah pa lahko pride do izostanka menstruacije in motenj v plodnosti.

 

 

MDMA: metilendioksimetamfetamin

(ekstazi, E, X, XTC, adam)

Ekstazi je stimulativna sintetična droga, ki jo zaradi njenih učinkov imenujejo tudi plesna droga, ker jo mladi pogosto uživajo predvsem na rejvih.

Podobne učinke imajo tudi kemijsko sorodne substance: 3,4-metilendioksimetamfetamin – MDMA – adam, 3,4-metilendioksietilamfetamin – MDEA – eva, 3,4-metilendioksiamfetamin – MDA, N-metil-1-(3,4-metilendioksifenil) –2-butanamin-MBDB, 4-bromo-2,5-dimetoksiamfetamin – DOB in še nekatere druge.

Učinki MDMA se navadno pojavijo 20–60 minut po zaužitju in dajejo občutek sproščenosti, zanosa, sreče, ljubezni, umirjenosti, zadovoljstva, topline, zmanjšanja notranje napetosti in tesnobe. Preženejo strah, olajšajo komuniciranje, dvigujejo samozavest, ustvarjajo dobro razpoloženje. Nekateri lahko občutijo tudi slabost, lahko tudi bruhajo. Posebej nevarna je droga za tiste, ki imajo visok krvni tlak, srčne bolezni, sladkorno bolezen, astmo, epilepsijo, depresije in psihoze.

Učinek traja od 4 do 6 ur.

Učinki MDMA so podobni stimulativnim učinkom amfetaminov in halucinogenu meskalinu. Ekstazi lahko povzroča tako stimulativne (na primer MDEA), empatogene (sposobnost vživljanja in razumevanja drugih; na primer MDMA), kot tudi psihedelične učinke (na primer MDA). Psihedeliki so snovi, ki odpirajo, razodevajo duševnost ali razširjajo zavest. (Milčinski L, Tomori M, Hočevar F. Droge v svetu in pri nas. Ljubljana: Delavska enotnost, 1983).

Tablete ekstazija so različnih oblik, velikosti in barv z različno vsebnostjo aktivne učinkovine. Tablete pogosto vsebujejo različne sintetične droge (npr. MDMA, MDA, MDEA, MBDB), lahko pa so narejene iz mešanice različnih drog, kot so metamfetamin, LSD in ketamin. Možno je celo, da sploh ne vsebujejo učinkovine ali pa vsebujejo strupene snovi (atropin), zato bodite previdni!

Čeprav so smrtni primeri uporabe ekstazija redki, je mogoča nenavadna reakcija, še posebej če ga mešate z drugimi drogami, kot na primer z alkoholom. Večino smrtnih primerov pri jemanju ekstazija povzroči vročinska kap, ki je lahko kombinacija izčrpanja, dehidracije, vročega prostora in povišane telesne temperature, ki jo povzroči MDMA. Smrtne primere povzroči tudi kombinacija ekstazija in amfetamina. Zato se ne pozabite ohlajati z odmori in rednim pitjem vode ter ostanite zgolj na eni substanci. Natrij, ki ste ga izgubili z znojenjem, lahko nadoknadite s tem, da kaj pojeste ali popijete. Na primer čips, sadni sok, mineralno vodo, izotonično pijačo.

Še vedno ne vemo dosti o tem, kako MDMA vpliva na možgane, zato ne pretiravajte z jemanjem. Pri nekaterih ljudeh so se pojavili napadi nemira, paranoja in depresija. Če začutite katerega od teh znakov, vsaj za nekaj časa prekinite jemanje.

Ekstazi sicer ne povzroča telesne odvisnosti, vendar pa je treba premagovati skušnjavo, da bi ga jemali bolj pogosto. Nevarno je vzeti preveč naenkrat ali čez noč dodajati odmerke, ker postanejo učinki vse bolj nepredvidljivi.

Prvič so to drogo sintetizirali leta 1913 in jo patentirali kot sredstvo za zmanjšanje apetita, vendar je zaradi nezaželenih stranskih učinkov niso smeli začeti proizvajati. Leta 1985 so MDMA v ZDA nasploh prepovedali zaradi škodljivega delovanja na možgane in možnosti za zasvojenost. Danes uživajo ekstazi zlasti mladi v diskotekah, na zabavah in na plesih, saj je ta droga v zadnjem času povezana z določeno zvrstjo glasbe, kot sta "rave", "techno" in "house": Za to glasbo so značilni digitalizirani vzorci (sempli), menjavanje frekvenc ter hitri in ponavljajoči se ritmi basovske linije v ozadju.

Učinki

Glavni učinki so poživljanje, empatija in energija. Uživalec se po zaužitju počuti budnega in polnega energije.

V prvih četrt ure po začetku delovanja substance se lahko pojavijo neprijetni občutki, kot so slabost, vročica, tesnoba, razbijanje srca. Pospeši se bitje srca, napetost v mišicah, predvsem čeljustnih, se poveča. Zaradi razširjenih zenic lahko pride do motenj vida. Usta postanejo suha. Včasih se pojavi krajše obdobje zmedenosti in strahu.

Uživanje ekstazija zmanjša apetit, kar ob povečani telesni aktivnosti lahko privede do hujšanja. Za nekatere je ta učinek dobrodošel, vendar lahko vodi v izčrpanost in slabo počutje.

Nevarnost uživanja

Ekstazi lahko povzroči napad panike in tesnobe. Dolgotrajno uživanje poživil lahko vodi v preganjavico, ki jo je včasih treba zdraviti. Uživalci pogosto poročajo o spremenljivem razpoloženju in slabem spominu. Ti učinki navadno izginejo ob prenehanju jemanja droge, vendar je uživalec še nekaj časa v slabi psihični in telesni kondiciji.

Vbrizgavanje ekstazija prinaša možnost okužbe podobno kot vbrizgavanje drugih drog. Škodljivi učinki različnih primesi so ob takem vnašanju droge še bolj izraziti. Slabo zdrobljene vbrizgane tabletke lahko povzročijo vrsto zdravstvenih zapletov.

Vse posledice uživanja ekstazija je nemogoče natančno predvideti. Tabletke ekstazija lahko škodujejo zdravju, znani so tudi smrtni primeri, zato uživanje odsvetujemo.

Povzroča povišan krvni tlak, povečan srčni utrip, povečano telesno temperaturo (prek 40 stopinj Celzija), potenje, razširjene zenice, vročinsko kap, odpoved ledvic, krvavitev v želodcu in črevesju, poškodbe jeter, krče, nezavest.

Ekstazi je nevaren, ker zvišuje telesno temperaturo in pulz, kar lahko privede do vročinske kapi ali smrti. Veliko mladih je že umrlo prav zaradi tega. To se lahko zgodi že ob prvi uporabi in ni treba, da je uživalec kdo, ki ekstazi uporablja dalj časa.

Zlasti škodljivo pa lahko ekstazi vpliva na ljudi, ki trpijo za depresijo ali psihozo. V veliki nevarnosti so tudi tisti, ki imajo težave s srcem, sladkorno bolezen, visok krvni tlak, epilepsijo, nosečnice in vsi tisti, ki jemljejo kakšnakoli zdravila. Ekstazi je še posebej nevaren takrat, ko ga mešamo z drugimi škodljivimi snovmi, kot je na primer alkohol.

Ekstazi ne povzroča telesne odvisnosti, čeprav se nanj sčasoma privadimo. Ob enaki zaužiti količini je učinek droge manjši. Dolgotrajna in intenzivna uporaba povzroča spremembe v možganih, predvsem glede kratkotrajnega spomina, koncentracije in kratkotrajnega pomanjkanja serotonina (depresije). Nevrotoksičnost zagotovo nastane pri uporabnikih, ki zaužijejo večje količine, 2, 3 in več, tabletk na partiju, in to recimo vsak konec tedna.

Posledice rednega jemanja so zlasti napetost, notranja izčrpanost, nespečnost ter pogoste ali stalne depresije.

Delovanje ekstazija lahko izzveni počasi ali hitro. Ko učinek preneha, se pojavita izčrpanost in utrujenost, še posebaj po preplesani noči.

Kadar smo pod vplivom ekstazija, za "spuščanje" ne smemo uporabljati pomirjeval, alkohola, heroina in drugih drog, ker so take kombinacije lahko smrtno nevarne.

Ekstazi je še posebej nevaren za srčne bolnike (poveča število utripov srca), ljudi s spremljajočo psihično motnjo, epilepsijo, sladkorno boleznijo, bronhialno astmo, nosečnice.

Tudi voznikom se odsvetuje vožnja pod vplivom ekstazija. Ekstazi je poživilo, poveča pozornost, budnost in samozavest. Ljudje pogosto povezujejo te učinke z večjo sposobnostjo za vožnjo. V resnici se pod učinkom ekstazija počutimo pretirano samozavestne in več tvegamo, kar pogosteje vodi v prometne nesreče. Vožnja z zabave domov je nevarna predvsem zaradi utrujenosti, saj je po napornem plesu in uporabi ekstazija telo utrujeno, kar zmanjša sposobnosti za vožnjo.

Učinki MDMA na nosečnost in plod so slabo raziskani. Ker ne moremo vedeti, katere druge substance določena tabletka ekstazija vsebuje, naj nosečnice ne uživajo ekstazija.

Ekstazi lahko pri ljudeh s spremljajočo psihično motnjo bolezen sproži ali poslabša.

Ljudje z epilepsijo naj ne uživajo ekstazija. Že samo glasna glasba in snopi luči lahko sprožijo epileptični napad.

Vročinska kap

Lahko se pojavi v slabo prezračenih, vročih prostorih, ko se uživalec na primer zaradi plesa dalj časa intenzivno giblje. Ob kapi lahko pride do izgube zavesti ali celo smrti.

Nekatere znake razvijajočega se vročinske kapi lahko ob dovolj visoki pozornosti prepoznamo. Kaže se predvsem kot glavobol, izčrpanost, prenehanje potenja, gosta slina in suh jezik, motnje vida. Lahko se pojavijo krči v rokah in nogah.

Kako preprečimo vročinsko kap?

 

Prva pomoč pri vročinski kapi

GHB (gama-hidroksibutirat) je snov, ki so jo nekoč uporabljali kot sedativ za pomirjanje ljudi pred operacijami, saj je zaviralec centralnega živčnega sistema, sočasno poveča aktivnost hormonov, zato so ga uporabljali tudi bodybuilderji za povečanje mišične mase.

V malih odmerkih lahko daje občutek sproščenosti in sreče. Nekateri primerjajo občutke z učinki ekstazija in ga včasih imenujejo "tekoči E". Če ga vzamete več, sproščenost zamenja zaspanost in tveganje globokega spanca se poveča. Pri velikih odmerkih se lahko pojavijo slabost, bruhanje, otrplost mišic, zmedenost, krči, kolaps in koma.

Možnosti za pojav omenjenih učinkov se povečajo, če GBH jemljete z drugimi drogami, posebej z alkoholom.

Intoksikacijski učinki se začnejo 10 do 20 minut po zaužitju droge, značilni učinki trajajo do 4 ure, seveda so odvisni od odmerka.

GHB je videti kot bistra tekočina brez vonja in z blagim slanim okusom, na voljo pa je v majhnih plastenkah. Nekatere plastenke vsebujejo močnejšo GHB kot druge. Če ste torej odločeni, da jo hočete vzeti, začnite z majhno količino. Čajna žlička ali en pokrovček je lahko že dovolj. Vendar pa je to zelo nejasno, saj je razlika med tem, koliko potrebujete za dosego želenega učinka, in predoziranjem, zelo majhna.

Ne pozabite: čeprav GHB ni prepovedana snov, je verjetno zmešana doma ali izdelana v nelegalnem laboratoriju, zato ni nikakršnega nadzora kakovosti med izdelovanjem. To pa pomeni, da lahko v drogi najdemo tudi škodljive strupene stranske proizvode, ki jih niso sfiltrirali in se lahko pojavijo v plastenki, ki jo kupite.

Predoziranje z GHB se pojavi razmeroma hitro. Najpogostejši znaki so zaspanost, slabost, bruhanje, glavobol, izguba zavesti, izguba refleksov, motnje v dihanju, koma in smrt. Čistost in moč posameznih odmerkov se lahko namreč močno spreminja. Zelo pomembno je doziranje, saj nekateri kupujejo prah GHB in ga zmešajo z vodo, pri čemer se pojavi težava pri uravnavanju odmerka. Steklenice z GHB je treba označiti, saj lahko pride do smrtnega predoziranja, če kdo popije celo stekleničko, misleč, da je npr. voda ali sok.

 

 

 

KETAMIN

(K, special K, vitamin K, cat valium)

Ketamin je veterinarsko injicirajoče anestetično zdravilo, vendar ima še halucinogene lastnosti, podobno kot LSD. Posedovanje ni prepovedano. Na voljo je v obliki tekočine za vbrizgavanje, prahu, ki ga je mogoče snifati, najbolj pogosto pa kot tableta, ki jo prodajajo kot ekstazi.

Ketamin ni prvenstveno klubska droga, saj so ga začeli na plesiščih uporabljati v Veliki Britaniji ob pomanjkanju oziroma slabi kakovosti ekstazija.

Ketamin lahko na plesišču povzroči ravno nasprotne učinke od pričakovanih: močno psihedeličnost, nezmožnost gibanja, otopelost ... Nekaj časa se počutite, kot bi bili ločeni od telesa. Učinki se hitro pojavijo in minejo. Razpoloženje se hitro spreminja.

Ketamin uporabljajo ljudje, ki hočejo doživeti omenjene učinke in halucinacije, na partijih pa se pojavlja zgolj po naključju oziroma ob nedosegljivosti npr. ekstazija.

Ketamin je nevaren, ker se lahko prodaja v tabletkah, ki so podobne tabletkam ekstazija, ali pa se v tablete stiskajo vsi mogoči dodatki in jih prodajajo kot ekstazi, da pokrijejo povpraševanje v klubih in na rejvih.

Večina tistih, ki redno jemljejo ekstazi, je že ali bo prej ali slej vzela tableto, ki vsebuje ketamin.

Predoziranje je redko, vendar pa se pri velikih odmerkih (in ne pozabite, da nikoli ne veste, koliko je v tableti) lahko pojavijo slabost, bruhanje, zmedenost, otopelost, trzanje, upočasnjen govor, halucinacije in nestabilnost.

Vse to je lahko zelo zastrašujoče, posebej če ste pričakovali dobre učinke ekstazija, zato napadi panike niso nenavadni. Poleg tega anestetski učinki v kombinaciji z zmedenostjo lahko povzročijo nesreče (padci), poškodbe pa so lahko bolj resne, kot čutite takrat.

Zastrupitve z nizkimi odmerki povzročajo motnje v pozornosti, pri učenju in spominu.

V visokih odmerkih lahko povzroči delirij, izgubo spomina, vpliva na motorične funkcije, visok krvni pritisk, depresijo in lahko povzroči smrtne probleme z dihanjem.

 

 

METAMFETAMIN

Kemijsko ime je (+)-2-metilamino-1-fenilpropan.

Metamfetamin se pojavlja pod različnimi imeni.

Najpogostejša so

a) meth, meta, cristal meth, speed, crank, chalk, go, zip, ice cream, go-fast ;

b) posebno koncentrirana oblika, čistosti 98 do 100 %, je oblika za kajenje:

ice, glass, crystal, fire, tweek, LA ice, super ice.

 

Metamfetamin je sintetični stimulans in je najmočnejši izmed vseh amfetaminov. Vpliva na osrednji živčni sistem na enak način, kot to počne adrenalin (naravni telesni stimulans). Pospešuje telesno dejavnost s povišanjem srčnega utripa in pulza ter poveča budnost, kar posledično poveča koncentracijo in miselne procese. Čeprav poznamo več vrst metamfetamina, vsaka od njih v bistvu učinkuje na enak način.

Metamfetamin stimulira tiste dele možganov in izločanje tistih snovi, ki so odgovorne za organizacijo misli, osredotočeno koncentracijo, užitek in nagrajevanje, nadzor fine motorike, spolni nagon in povečanje energije. V možganih, na katere vpliva metamfetamin, je dopamin "uživaška snov". Na začetku metamfetamin poveča dejavnost teh sistemov in proizvodnjo dopamina, kar povzroči omamo. Sčasoma pa naravna receptorska mesta v možganih prekinejo proizvodnjo dopamina in spet potrebujete metamfetamin, da bi se dobro počutili.

Metamfetamin je bel, grenak kristaliničen prah, brez vonja, ki se lahko topi v vodi in alkoholu.

Njegova uporaba narašča med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, ter profesionalnimi spolnimi partnerji in tako posredno vpiliva na širjenje spolno prenosljivih bolezni.

Prav tako narašča priljubljenost intravenozne uporabe metamfetamina, pogosto se uporablja v kombinaciji s kokainom, crackom, marihuano, heroinom in alkoholom.

Kako se metamfetamin uporablja?

Od načina jemanja metamfetamina je neposredno odvisno, kako hitro pride v organizem, kako dolgo traja omama in kako močni so lahko učinki ter kakšno je tveganje za vaše zdravje.

Zaužitje je najvarnejši način uporabe metamfetamina. Učinek traja dlje in omama ni tako močna kot pri vbrizgavanju in kajenju. Droga, ki jo zaužijete, mora priti skozi želodec in jetra, preden pride do možganov. Potrebno je 20 do 30 minut.

Njuhanje: droga se absorbira v drobne kapilare v mukozni sluznici, ki pokriva nosno votlino. Omama se pojavi hitreje kot pri zaužitju, vendar počasneje kot pri kajenju in vbrizgavanju. Potrebno je 3 do 5 minut.

Kajenje je najhitrejša metoda. Vplinjena droga pride v pljuča in se hitro absorbira v drobne krvne žile, ki pokrivajo zračne mehurčke v pljučih. Kri z absorbirano drogo nato srce prečrpa do možganov in po vsem telesu. Potrebno je 7 do 10 sekund.

Vbrizgavanje je hitro in učinkovito. Vbrizgavati ga je treba intravenozno – v žilo. Vbrizgavanje pod kožo ali v mišico zelo poveča tveganje nastanka abscesov, ker tkiva metamfetamin zelo težko absorbirajo ter lahko zato povzroči poškodbe kože in mišičnine. Do omame je potrebno 15 do 30 sekund.

Učinki

Metamfetamin povzroča dobro počutje. Zagotavlja lahko intenzivne občutke užitka in dobrega počutja ter energije za opravljanje veliko dela, učenja ali plesa čez vso noč. Seveda pa z vzponom pride tudi padec. Obstajajo tudi manj prijetni učinki uporabe metamfetamina.

Kakor pri drugih drogah tudi pri metamfetaminu velja, da več, ko ga vzamete, več ga telo potrebuje. To imenujemo toleranca. Toleranca se hitreje pojavi pri vbrizgavanju ali kajenju metamfetamina. Metamfetamin daje telesu občutek, da ne potrebuje hrane ali spanja. Zato ste, ko si odpočijete, izjemno utrujeni in izčrpani. Stranski učinki jemanja metamfetamina so tudi depresija, nočne more in nespečnost. Nato pa pride še zlom (crash). Da bi se mu izognili, ljudje jemljejo še več metamfetamina, ki pokapi negativne učinke crasha, do katerega pride v vsakem primeru.

V odvisnosti od odmerka in čistosti metamfetamina lahko telesni učinki vključujejo nekaj ali vse od naslednjega:

Uživalca metamfetamina prepoznate po naslednjih znakih:

 

 

 

 

Tveganja in njihovo preprečevanje

1. Metamfetamin daje občutek, da telo ne potrebuje hrane in spanja. To pa ne drži! Telo ima enake potrebe takrat, ko ste omamljeni, kot takrat, ko niste. V obeh primerih morate jesti, spati in piti.

Nasvet:

2. Pomembno je vedeti, da je proizvodnja metamfetamina nelegalna, zato ne vključuje "nadzora kakovosti". Zato kakovost droge niha od kraja do kraja, od osebe do osebe in od dilerja do dilerja. Metamfetamin nastaja z mnogimi različnimi kemikalijami in pogosto so prav te kemikalije najbolj škodljive.

Nasvet:

3. Kajenje lahko povzroči poškodbe na pljučih in grlu, kap, motnje srčnega ritma in izjemno povišanje krvnega tlaka. Lahko si prerežete ustnice (posebej če kadite z razbitim steklenim ustnikom) ali se opečete, kar poveča tveganje okužb z nalezljivimi boleznimi (HIV in/ali hepatitis). Kajenje z isto pipo ali ustnikom lahko povzroči tudi širjenje herpesa oziroma tuberkuloze.

Nasvet:

4. Vbrizgavanje vključuje posebna tveganja. Tisti, ki si metamfetamin vbrizgavajo, to navadno počnejo redno, ker je omama močna, vendar ne traja dolgo. Ponavljajoče vbrizgavanje na isto mesto povečuje tveganje nastanka abscesov in kolapsa ven. Vbrizgavanje metamfetamina pod kožo in v mišice prav tako veča tveganje za nastanek abscesov, ker se droga slabše absorbira v krvni obtok (drugače kot pri opiatih) in lahko ostane pod kožo dolgo časa. To se lahko zgodi tudi, če zgrešite žilo.

Nasvet:

5. Čim več metamfetamina vzamete, tem težji je crash oziroma treznjenje. Sicer je odvisno od posameznika, vendar ljudje navadno izkušajo naslednje: utrujenost, žive in neprijetne sanje, nespečnost, povečan apetit, preganjavico, nenadzirano mišično dejavnost, zmanjšano koncentracija in pomanjkanje pozornosti ter hujšo depresijo.

Nasvet:

6. Predoziranje (overdose) z metamfetaminom povzroči pospešenje bitja srca do te mere, da povzroči srčni napad ali kap. Najbolj očiten znak, da je kdo predoziran, je, da pomodri v obraz. Videti je lahko tudi zelo bled, mlahav, sposoben je dihati in gledati, a ne more govoriti. Dihanje in pulz sta lahko tudi upočasnjena in plitka ter se nazadnje lahko ustavita. Lahko se penijo okoli ust ali bruhajo, se tresejo ali imajo krče, čutijo bolečine v prsih, pritisk, utesnjenost, zasoplost ali pa se nenadoma zgrudijo in padejo v nezavest.

Nasvet:

 

 

Metamfetamin kot nevrotoksin povzroča dolgotrajne učinke na dopaminski prenašalni sistem kot tudi druge nevarne učinke vključno z agresijo, grobostjo, izgubo spomina, psihotičnimi motnjami in srčnimi poškodbami.

Obravnava metamfetaminske odvisnosti:

 

LSD

(acid, trip)

Dietilamid lisergične kisline ali LSD je psihedelična substanca, kar pomeni, da spreminja način sprejemanja in zaznavanja okolice. Danes se lahko "tripe" dobi v obliki malih koščkov papirja z različnimi risbicami, znanimi predvsem otrokom, kot so Batman, zmaji, jagode, smile itd.

Učinki so predvsem čutni in se začnejo 30–60 minut po zaužitju. Vključujejo lahko vizualne učinke, kot so intenzivne barve, spremenjene oblike in velikosti in neznatno gibanje stoječih predmetov. Tako kot motnje v zaznavi časa in prostora se lahko pojavijo tudi motnje v zaznavi tipa in sluha, vendar se morate zavedati, da so vse to učinki droge in so neresnični.

Prave halucinacije, videnje tistega, česar v resnici ni, so redke, vendar so nekatere od teh motenj lahko videti čudne ali presenetljive. Lahko izzovejo strah ali paniko.

Trip lahko traja do 12 ur.

Hujše posledice jemanja LSD so redke, droga pa ne povzroča telesne odvisnosti. Lahko pa povzroči nenadno stanje nemira, še posebej če vas skrbi, če vas je strah jemanja ali če se med tripom zgodi kaj strah zbujajočega (nasilje, prometna nesreča, aretacija). Dolgotrajno jemanje LSD-ja lahko povzroči psihološke težave. Če se vam to zgodi, obiščite svetovalno službo ali poiščite zdravniško pomoč. LSD lahko pri osebah, ki imajo predispozicije za razvoj duševne bolezni, sproži pojav psihoze.

KOKAIN

Kokain (coke) je stimulativna vrsta droge z učinki, podobnimi metamfetaminu, in je na voljo v obliki belega praška, ki ga je mogoče snifati ali vbrizgavati, ali pa v obliki malih belih koščkov (crack), ki se kadijo.

Če ga snifate, se učinki pojavijo po približno 15 minutah. Ti pa so: blag val zadovoljstva, ki mu sledijo občutki evforije, samozavesti in razburjenosti. Najintenzivnejši so po približno 30 minutah in izginejo po eni uri. Z vbrizgavanjem se učinki pojavijo v nekaj minutah in se začnejo z intenzivnim valom ter izginejo po približno 15 minutah.

Pri kajenju cracka se učinki pojavijo v nekaj sekundah, so zelo intenzivni, vendar trajajo le nekaj minut.

Posledice so lahko neprijetne in se lahko pojavijo v obliki depresije, nemira in paranoje. Intenzivnost teh učinkov je odvisna od količine droge in načina, kako je bila vzeta. Kajenje navadno povzroči največ posledic.

Za kokain velja, da ko enkrat začnete, težko prekinete. Telesni odtegnitveni znaki po prenehanju jemanja niso takšni kot npr. po jemanju heroina, vendar pa se pojavi močna psihološka odvisnost, kar pomeni, da neprestano mislite na drogo in si je želite.

Predoziranje s kokainom je mogoče. Prevelik odmerek lahko privede do motenj srčnega ritma, zato bodite zelo previdni. Mešanje kokaina z drugimi drogami ali nekaterimi zdravili, posebej tistimi, ki imajo nasproten učinek (heroin, alkohol, uspavalne tablete), je zelo nevarno in lahko povzroči smrt.

 

 

POPPERS

Poppers (amilni ali butilni nitriti) so hlapljive tekočine, katerih močni hlapi se lahko vdihujejo. Znani so tudi pod imenom "rush" in jih je mogoče legalno kupiti.

Hlapi pospešijo srčni utrip in razširijo vse žile, tudi tiste okoli srca, in znižajo krvni tlak.

Vdihavanje hlapov poppersa povzroči takojšen val krvi v možgane, kar daje občutek, kot da bi šel prek vrha na progi vlaka smrti. Ta intenzivni občutek hitro mine, zaradi nenadnega padca krvnega tlaka pa lahko postanete omotični in se celo onesvestite.

Nekateri pravijo, da pokapi učinke ekstazija, drugi pa, da jih uniči.

Ni dokazov, da bi poppers povzročal kakšne trajne telesne posledice, lahko pa je strupen, če ga popijete.

Ustanova Odsev se sliši, Zaloška 29, Ljubljana (telefon: 080 ODSEV - 080 63738).
Copyright © 2005 [Ustanova Odsev se sliši]. Vse pravice pridržane.
Zadnjič posodobljeno: jan-07.

シャネル 財布 クロエ アウトレット コーチ 財布 グッチ 財布 ルイヴィトン 財布 ニューバランス 996 プラダ 新作 財布 シャネル バッグ クロエ 財布 コーチ バッグ グッチ 長財布 ヴィトン 財布 ニューバランス 574 プラダ バッグ シャネル バッグ クロエ 財布 コーチ バッグ GUCCI 財布 ルイヴィトン バッグ ニューバランス スニーカー  プラダ アウトレット ニューバランス スニーカー ヴィトン バッグ グッチ アウトレット コーチ アウトレット クロエ 店舗 シャネル アウトレット プラダ 店舗 ニューバランス レディース ルイヴィトン メンズ グッチ 財布 コーチ アウトレット PRADA 財布 シャネル 財布 クロエ バッグ