začetek  kdo smo  izobraževanja  za strokovnjake  za starše

knjižnica  svetovanje  prostovoljci  o odvisnostih  povezave

Igre na srečo, hazardiranje in zasvojenost

V zadnjem času tudi pri nas govorimo in razmišljamo o ljudeh, ki so zasvojeni z igrami na srečo. Težave se pričnejo, ko poskušamo hazarderja odvisnika prepoznati. Hazarder sam ne more prepoznati svojega vedenjskega problema, saj se je vendar sam odločil za takšno tvegano početje. Tudi okolica je v stiski, ali naj sodelavec, sorodnik, znanec odvisniku neposredno očita spremenjeno vedenje in posledice njegovega hazardiranja ali naj ga prepusti njegovi odločitvi ... And so the gambler gambles on ... (In tako hazarder hazardira naprej.).

Hazardiranje lahko prištejemo k obsesivno-kompulzivnim motnjam.

OBSESIJE so stalne, ponavljajoče in vračajoče se zamisli, misli, impulzi, ki so sicer pričakovani, a brez čustvene spremljave (npr. stalen impulz, da moramo komu kaj storiti, da moramo igrati naprej).

KOMPULZIJE so prav tako stalne, ponavljajoče se oblike vedenja in so odgovor na obsesivno misel, zamisel (npr. stalni, ponavljajoči se gibi z namenom koga kaznovati ali udariti sebe, ne prenehati metati denarja v avtomat ...). Kompulzivno vedenje je odgovor na položaj, ki je posledica obsesivnih misli. Oseba z navedeno motnjo skuša te impulze nadzirati, jih odgnati, se jim izogniti z drugimi dejavnostmi. Kdo, ki je že veliko izgubil pri ruleti, obsedeno razmišlja, ali naj še igra dalje, in postane napet, anksiozen. Napetost ga sili v nerazumsko vedenje, zato nadaljuje igro, da bi si tako povrnil izgubo (čeprav ga je igra že postavila na laž oziroma spravila ob denar). Zanimivo je, da hazarderji razumejo svoje početje, upreti pa se mu ne morejo.

Poznamo tudi občasno, naključno, eksperimentalno in družabno hazardiranje, ki za odvisnika od iger na srečo telesno, duševno in socialno ni katastrofalno.

PATOLOŠKO HAZARDIRANJE

Patološko hazardiranje je neprilagojeno vedenje z naslednjimi značilnostmi:

· pogosta obsedenost z mislimi o igrah na srečo ali potrata časa za pridobivanje denarja za hazard;

· pogosto hazardiranje za večje vsote denarja ali dalj trajajoče hazardiranje;

· potreba po vse pogostejšem igranju (kockanje, stave ...), zato da bi igralec dosegel ekstazo, vzburjenje, vzdražljivost občutka, da je hazardiranje pravzaprav nepotrebno;

· stalna, ponavljajoča se izguba denarja pri igrah na srečo in vsakodnevno vračanje na isto mesto z namenom, da denar priigra nazaj;

· ponavljajoči se impulzi občutkov krivde, zato da se hazardiranje zmanjšuje ali da bi ga igralec opustil;

· pogosto hazardiranje v položajih, ko pričakujemo socialne obveznosti;

· vztrajanje pri hazardiranju kljub nezmožnosti plačevanja dolgov ali kljub socialnim posledicam, ki jih je povzročil hazard;

· hazardiranje, ko je človek v krizi, zato da prebrodi občutke krivde;

· laganje družini, čustveno sorodnim, izguba pomembnih odnosov, službe ...

Patološko hazardiranje je stalno in ponavljajoče se neprilagojeno vedenje. Stopnje tega procesa so:

·_stopnja zmagovanja občasni dobitki igralca zaslepijo in mu zbudijo upe o čedalje večjih dobičkih;

·_stopnja izgubljanja večno pač ni mogoče zmagovati, igralcu gre vse narobe, sposoja si denar, laže okolici, izgubi službo ...;

·_stopnja obupanosti hazard uide igralčevemu nadzoru. Odvisnik resno ogroža svojo psihofizično in socialno integriteto. V tej stopnji so pogosta kriminalna dejanja.

Naj naštejem še nekaj značilnosti odvisnikov od iger na srečo. Prepričani so, da je denar rešitev za vse njihove težave. Čedalje več lažejo, zato da bi dobili denar za igro, pri tem pa ne naredijo nobenega resnega koraka, da bi rešili svoje težave. Kriminalna dejanja, ki jih v obupu storijo, so običajno nenasilna. Bolj tonejo v svojo odvisnost, bolj se odtujijo od družinskih članov, povezujejo se z obrobneži, vse pogosteje jih obsedajo samomorilne (suicidalne) misli.

OBRAVNAVA ODVISNIKOV

Obravnava odvisnika je odvisna od stopnje zasvojenosti in vzroka zanjo.

Obsesivno-kompulzivne motnje sodijo v analitsko obravnavo, potrebni pa so tudi vedenjski prijemi, saj gre pri hazarderjih za neprilagojeno vedenje. Če je v ozadju odvisnosti psihična motnja oziroma bolezen (fobije, maničnodepresivne psihoze, druge odvisnosti), je potrebno ambulantno ali bolnišnično zdravljenje. Obravnava je lahko kombinirana, individualna in skupinska.

Bolnišnična obravnava ima prednosti. Odvisnik je ločen od "provokativnega" položaja (avtomata, rulete), s terapijo lahko spregleda genezo odvisnosti in je tako obetaven kandidat za psihoterapevtsko obravnavo.

Nazadnje naj še omenim najbrž najbolj učinkovit prijem pri zdravljenju odvisnosti od iger na srečo. To so skupine za samopomoč, anonimne skupine hazarderjev (Gamblers anonymous), ki so jih leta 1957 ustanovili v Los Angelesu po vzoru samopomočnih skupin za alkoholike (A. A., Alch. anonymous). Gre za inspiracijsko obliko skupinske terapije. V te skupine so vključeni ozdravljeni odvisniki od iger na srečo, proces pomoči in zdravljenje pa zajemata tudi javna priznanja in pritiske.

Dr. Andrej PIŠEC, spec. psihiater,

Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti Maribor

 

v okvir

KAKŠEN JE VAŠ ODNOS DO IGER NA SREČO?

V Alberti je združenje anonimnih hazarderjev (terapevtska skupnost) izdelalo vprašalnik z dvajsetimi vprašanji, ki nam pomaga prepoznati naš odnos do iger na srečo, torej ali smo rizični (ali patološki) hazarderji ali nam je to povsem tuje.

1._Uporabljate (izgubljate) delovni čas za igranje iger na srečo?

2._Ali z življenjskim stilom pehate v nesrečo vso družino?

3._Ali hazard prizadene vaš ugled?

4._Se po igranju počutite krivega?

5._Igrate zato, da bi dobili denar za odplačilo dolgov?

6._Vam hazard zmanjšuje delovne sposobnosti, ambicije?

7._Menite, da morate z igro čim prej izničiti izgubo?

8._Ali dobitek v vas sproži impulz igrati za še več denarja?

9._Igrate naprej, čeprav ste že vse izgubili?

10._Si morate denar za igro vedno izposojati?

11._Morate za financiranje hazardiranja prodajati osebne stvari?

12. Uporabljate s hazardom pridobljeni denar za vsakdanje potrebe?

13._Zbuja hazardiranje brezskrbnost?

14._Igrate dlje, kot ste načrtovali?

15. _Ali igrate zato, da bi premostili skrbi, težave?

16._Razmišljate o kriminalnem dejanju, ko vam zmanjka denarja za igro?

17._Ali zaradi hazardiranja slabo spite?

18. _So frustracije, razočaranja ob igri vir nove energije, motiva za nadaljevanje igranja?

19. _Proslavljate srečo ob dobitku tako, da nadaljujete igro?

20._Vas ob izgubi obhajajo samodestruktivne misli?

Že z nekaj pritrdilnimi odgovori se lahko prepoznate za problematičnega igralca, hazarderja. Več je pritrdilnih odgovorov, bolj se od rizičnega hazarderja bližate k patološkemu.

 

Ustanova Odsev se sliši, Zaloška 29, Ljubljana (telefon: 080 ODSEV - 080 63738).
Copyright © 2005 [Ustanova Odsev se sliši]. Vse pravice pridržane.
Zadnjič posodobljeno: jan-07.

シャネル 財布 クロエ アウトレット コーチ 財布 グッチ 財布 ルイヴィトン 財布 ニューバランス 996 プラダ 新作 財布 シャネル バッグ クロエ 財布 コーチ バッグ グッチ 長財布 ヴィトン 財布 ニューバランス 574 プラダ バッグ シャネル バッグ クロエ 財布 コーチ バッグ GUCCI 財布 ルイヴィトン バッグ ニューバランス スニーカー  プラダ アウトレット ニューバランス スニーカー ヴィトン バッグ グッチ アウトレット コーチ アウトレット クロエ 店舗 シャネル アウトレット プラダ 店舗 ニューバランス レディース ルイヴィトン メンズ グッチ 財布 コーチ アウトレット PRADA 財布 シャネル 財布 クロエ バッグ